click here to find us on Facebook   ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2023 - GREEK NAME DAYS

  

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ WEBMASTERS (http σε https) : Στο script του εορτολογίου αλλάξτε από http://www.eortologio.gr/.. σε https://www.actus.gr/..
ATTENTION TO WEBMASTERS (http to https) : At the eortologio script, change from http://www.eortologio.gr/.. to https://www.actus.gr/..
site update 01/01/2023 : α. Αναπροσαρμόστηκαν οι ημερομηνίες των κινητών γιορτών του έτους 2023, β. έχει προστεθεί Google Calendar για το 2023

Home επιλέξτε αρχικό γράμμα ονόματος  right arrow eortologio Α+ Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
επιλέξτε μήνα  right arrow eortologio Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοέ Δεκ χωρίς γιορτή visit our greek eortologio name days page in English- το εορτολογιο με Λατινικούς χαρακτήρες δηλ. Greeklish in English
βιβλίο επισκεπτών υπολογισμός Πάσχα & κινητών γιορτών μικτά ονόματα οι πηγές μας links διάφορα άρθρα news feed
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
Google Calendar:
+ Ελληνικά 2023
+ Αγγλικά 2023
site map διαφημιστείτε στο eortologio.gr εικόνες για το site σας προσθέστε το εορτολόγιο στο site σας επικοινωνήστε μαζί μας
Jesus fish sign - Σήμα Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.
εγγραφείτε στο newsletter μας



click for www eortologio gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - εορτολόγιο freebies
προσθέστε το εορτολόγιο στις σελίδες σας

click for www namedays gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - namedays freebies
add namedays to your pages

webmaster freebies : Εμφανίστε και εσείς στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Δείτε εδώ για λεπτομέρειες. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν χωρίς χρέωση ή άλλη υποχρέωσή σας !!!



Συναξαριστής
14  Νοεμβρίου

ΓΡΗΓΟΡΗΣ (2) (Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορης, Γρηγορια, Γρηγοριος, Γολης)


Γρηγόριος Παλαμάς Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Ο Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και τιμάται ως ένας από τους σημαντικότερους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το δε θεολογικό του έργο θεωρείται ως η βάση για την ελληνική θεολογική παραγωγή των τελευταίων 7 αιώνων.

Η ζωή του

Ο Γρηγόριος γεννήθηκε το 1296 στην Κωνσταντινούπολη από αριστοκρατική γενιά. Ο πατέρας του, που είχε ανώτερο αξίωμα, εξασκούσε τη νοερά προσευχή και αυτή την αγωγή έδωσε και στα παιδιά του. Η ευφυΐα και η επιμελημένη αγωγή που έλαβε ο Γρηγόριος από τον Θεόδωρο Μετοχίτη, έκαμαν τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ να τον προορίζει για υψηλά αξιώματα. Ο ίδιος όμως ο Γρηγόριος αδιαφορούσε για την κοσμική δόξα. Μετά το θάνατο του πατέρα του έπεισε τη μητέρα και τα αδέλφια του ότι πρέπει να στραφούν στη μοναχική ζωή, κι ο ίδιος εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και κινήθηκε πρώτα προς το Παπίκιον Όρος της Θράκης και τελικά προς τον Αθωνα, όπου και ασκήθηκε στην νοερά προσευχή. Το 1335 εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τους δύο αποδεικτικούς λόγους του «Περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος», με τους οποίους ήλθε σε σύγκρουση με τον Βαρλαάμ τον Καλαβρό, ο οποίος δίδασκε πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει το Θεό, κι ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να ενωθεί μαζί Του. Κατά τα λεγόμενα του Βαρλαάμ, ο Θεός είναι «κλειστός στον εαυτό του» και δεν μπορεί να ενωθεί με τους ανθρώπους. Επομένως, οι «ησυχαστές», οι μοναχοί δηλαδή εκείνοι που έλεγαν ότι μπορεί ο άνθρωπος, αν έχει καθαρή καρδιά και αν συγκεντρωθεί στην «καρδιακή προσευχή» (το «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ Θεού, ελέησόν με»), να ενωθεί με το Θεό και να φωτισθεί και να δει το Ακτιστο φως, ασχέτως της μόρφωσής του, δεν ήταν Ορθόδοξοι αλλά «μεσσαλιανιστές» και «ομφαλόψυχοι». Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις του Βαρλαάμ, ο Παλαμάς εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη από όπου και άρχισε τον αγώνα «υπέρ των Ιερώς ησυχαζόντων», δηλ. αυτών που ασκούσαν τον ησυχασμό, συγγράφοντας μάλιστα και τους ομώνυμους λόγους του. Η θέση του, που αποτελεί την επιτομή της Ορθόδοξης ησυχαστικής παράδοσης, ήταν ότι «ο Θεός υπάρχει κατά δύο τρόπους. Κατά την ουσία Του και κατά τις Θείες και άκτιστες Ενέργειές Του. 0 άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό κατά την ουσία Του. Μπορεί όμως να γνωρίσει και να ενωθεί μαζί Του, μέσα από τις Θείες και άκτιστες Ενέργειές Του». Παλαμάς και Βαρλαάμ ήρθαν σε αντιπαράθεση και διάφορες μορφές του πνεύματος, αλλά και της εξουσίας της εποχής συντάχθηκαν με τον καθένα. Η κατάσταση αυτή ονομάστηκε ησυχαστική έριδα.

Περιεχόμενο της σύγκρουσης

Το πρόβλημα, πού τέθηκε με την παρέμβαση του Βαρλαάμ, ήταν, αν η θεραπεία του νου (κάθαρση) γίνεται μέσω της ασκήσεως και της νοεράς ευχής (φωτισμού) ή μέσω της φιλοσοφίας (διανοητικού στοχασμού). Έτσι όμως ετέθη στην πράξη το πρόβλημα της σχέσεως της «θείας» προς την «έξω» ή «θύραθεν» σοφία. Ο Παλαμάς διέκρινε -πατερικά- δύο σοφίες: τη θεία και την έξω, σαφώς διακρινόμενες μεταξύ τους, διότι χρησιμοποιούν διαφορετικό καθεμιά χώρο (καρδία-εγκέφαλος). Την «σοφία του αιώνος τούτου» (Α' Κορ.2,6) ο ησυχαστής αντικαθιστά στη θεολόγηση με τη σοφία του Θεού, πού προϋποθέτει την ενεργό παρουσία της ακτίστου ενεργείας του Θεού στην καρδιά του πιστού. «Τη γαρ φυσική ταύτη η έξω παιδεία βοηθεί, πνευματική δε ουδέποτε γένοιτ’αν, ει μη μετά της πίστεως και τη του Θεού συγγένοιτο αγάπη, μάλλον δε, ει μη προς της αγάπης και της εξ αυτής εγγινομένης χάριτος αναγεννηθείη και άλλη παρά την προτέραν γένοιτο, κοινή τε και θεοειδής, αγνή, ειρηνική, επιεικής, ήτις δη και άνωθεν σοφία (Ιακ. 3, 17) και Θεού σοφία (Α' Κορ. 1, 21.24. 2, 7) κατονομάζεται, και ως πνευματική πως, άτε τη του Πνεύματος υποτεταγμένη σοφία, τα του Πνεύματος χαρίσματα και γινώσκει και αποδέχεται. Η δε μη τοιαύτη κάτωθεν, ψυχική, δαιμονιώδης (Ιακ. 3, 15), καθάπερ ο των αποστόλων αδελφόθεος λέγει, διό και τα του Πνεύματος ου προσίεται, κατά το γεγραμμένον» (Υπέρ των ι. Ησυχ. τριάς Α', 9, 1). Η Αποκάλυψη του Θεού δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο της διανοίας του ανθρώπου, διότι υπερβαίνει κάθε κατάληψη. Γι’αυτό η παιδεία και η φιλοσοφία δεν συνιστούν προϋπόθεση της θεογνωσίας. Στη δυτική θεολογική παράδοση ισχύει το credo, ut intelligam (Αυγουστίνος). Κατά την άποψη αυτή προχωρεί κανείς με την πίστη, μέσω της φιλοσοφίας και της Γραφής, στη λογική σύλληψη της αποκαλύψεως. H προτεραιότητα δίνεται στη διάνοια, όχι μόνο στη φυσική, αλλά και στην υπερφυσική γνώση. Για τον ορθόδοξο-ησυχαστή η «έξω» σοφία ως προς την Θεογνωσία είναι μέγεθος αδιάφορο. Γι' αυτό η θέωση είναι υπόθεση κοινή εγγραμμάτων και αγραμμάτων (π.χ. Μ. Βασίλειος-Μ. Αντώνιος).

Εξέλιξη της υπόθεσης

Τρεις μεγάλες τοπικές σύνοδοι που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τα έτη 1341, 1347 και 1351 επεκύρωσαν τις Θέσεις του Παλαμά ως ορθόδοξες, δικαιώνοντας τους ησυχαστές. Παράλληλα καταδίκασαν τον Βαρλαάμ και τους οπαδούς του, το μοναχό Γρηγόριο Ακίνδυνο και τον φιλόσοφο Νικηφόρο Γρηγορά. Όμως, λόγω της ταραγμένης πολιτικής κατάστασης, ο πατριάρχης Ιωάννης Καλέκας δίωξε τον Γρηγόριο ο οποίος συνελήφθη, κλείστηκε διαδοχικά σε μοναστήρια και τέλος φυλακίστηκε στις φυλακές των ανακτόρων (1343), όπου παρέμεινε έγκλειστος για 4 χρόνια. Το 1347 δικαιώθηκε οριστικά και εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια

Η κατοχή της Θεσσαλονίκης από τους Ζηλωτές δεν επέτρεψε στον Παλαμά να εγκατασταθεί σ’ αυτήν, παρά μόνο το 1350. Γρήγορα όμως αναγκάστηκε να αναμειχθεί στις συγκρούσεις Καντακουζηνού-Παλαιολόγου και σε κάποιο ταξίδι του προς την Κωνσταντινούπολη συνελήφθη από τους Τούρκους, οι οποίοι απαίτησαν να πληρωθούν μεγάλα ποσά ως λύτρα, για να απελευθερωθεί. Μετά την απελευθέρωσή του, το 1355, και μέχρι το θάνατό του από ασθένεια στις 14 Νοεμβρίου του 1359, σε ηλικία 63 ετών, παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη όπου και αφοσιώθηκε στην άσκηση των ποιμαντικών του καθηκόντων.

Αγιοποίηση

Ο Γρηγόριος Παλαμάς άρχισε να τιμάται ως Αγιος σχεδόν αμέσως μετά το θάνατό του. Με συνοδική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1368) ανακηρύχθηκε και επίσημα Αγιος της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 14 Νοεμβρίου και κατά τη Β' Κυριακή των Νηστειών, αμέσως μετά από την Κυριακή της Ορθοδοξίας και σαν συνέχεια εκείνης, επειδή η νίκη επί των Θεωριών του Βαρλαάμ θεωρείται εφάμιλλη της νίκης κατά των εικονομάχων.
τέλος παράθεσης






- το (*) δείχνει κινητή εορτή - δείτε εδώ για επεξήγηση υπολογισμού καθώς και για να επιλέξτε το έτος για να δείτε την νέα ημερομηνία των Ορθόδοξων κινητών εορτών, του Ορθόδοξου Πάσχα και άλλων σταθερών εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κλπ).

- το (1), (2), (3) κλπ δείχνει ότι για το ίδιο όνομα υπάρχουν γιορτές και σε άλλες ημερομηνίες. Δεν έχει καμία σημασία ως προς την σημαντικότητα του Αγίου.

- τα ονόματα που δεν έχουν γνωστή ημερομηνία γιορτής και τα αναφέρουμε σαν "δεν γιορτάζει", σύμφωνα με τα δεδομένα του Ορθόδοξου Εορτολογίου γιορτάζουν των Αγίων Πάντων που είναι κινητή γιορτή. Δείτε εδώ

Το παρόν εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερα από 3800 Ελληνικά ονόματα και είναι το πληρέστερο Ελληνικό εορτολόγιο που υπάρχει σήμερα στο internet. Από τα ονόματα αυτά : τα 2800 ονόματα (750 πρωτογενή και 2085 παράγωγα και υποκοριστικά τους) σύμφωνα με τους Ορθόδοξους Συναξαριστές έχουν γνωστή ημερομηνία εορτής και τα 980 επιπλέον ονόματα δυστυχώς δεν γιορτάζουν δηλαδή η ημερομηνία γιορτής τους δεν έχει καταχωρηθεί στους Ορθόδοξους Συναξαριστές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος Αγιος ή Αγία που κάποτε έφερε το όνομα αυτό. Η έρευνα συνεχίζεται.

Πολύ σύντομα, σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, θα προσθέσουμε επιπλέον 28000 Ελληνικά ονόματα όπως έχουν καταγραφεί μετά από επίπονη και πολύχρονη εργασία από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε ξεχωριστό αρχείο έχουμε επίσης περιλάβει 65 ημέρες όπου γιορτάζονται ειδικά γεγονότα όπως πχ. Ημέρα της Μητέρας, Ημέρα του Πατέρα κλπ.

Εάν διαπιστώσετε κάποιο λάθος ή κρίνετε ότι πρέπει να εισάγουμε κάποιο επιπλέον όνομα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Τα ονόματα τα έχουμε εισαγάγει με κεφαλαία και με πεζά (τονισμένα αλλά και χωρίς τόνο) ώστε να διευκολύνεται η αποδελτίωσή τους και συνεπώς η αναζήτησή τους από τις μηχανές αναζήτησης. Αλλες λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

Θέλουμε να έχετε υπ'όψη ότι (χωρίς χρέωσή σας ή άλλη υποχρέωσή σας) μπορείτε και εσείς αυτόματα να εμφανίζετε στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Για την επιλογή εμφάνισης στο site σας (χρώματα κλπ) δείτε εδώ !!!

Αγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα


Copyright © www.eortologio.gr All Rights Reserved.

εγγραφείτε στο newsletter μας

λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

click here to go to www eortologio gr - εορτολόγιο home page

Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.com

Valid HTML 4.01 Transitional