click here to find us on Facebook   ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2023 - GREEK NAME DAYS

  

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ WEBMASTERS (http σε https) : Στο script του εορτολογίου αλλάξτε από http://www.eortologio.gr/.. σε https://www.actus.gr/..
ATTENTION TO WEBMASTERS (http to https) : At the eortologio script, change from http://www.eortologio.gr/.. to https://www.actus.gr/..
site update 01/01/2023 : α. Αναπροσαρμόστηκαν οι ημερομηνίες των κινητών γιορτών του έτους 2023, β. έχει προστεθεί Google Calendar για το 2023

Home επιλέξτε αρχικό γράμμα ονόματος  right arrow eortologio Α+ Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
επιλέξτε μήνα  right arrow eortologio Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοέ Δεκ χωρίς γιορτή visit our greek eortologio name days page in English- το εορτολογιο με Λατινικούς χαρακτήρες δηλ. Greeklish in English
βιβλίο επισκεπτών υπολογισμός Πάσχα & κινητών γιορτών μικτά ονόματα οι πηγές μας links διάφορα άρθρα news feed
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
Google Calendar:
+ Ελληνικά 2023
+ Αγγλικά 2023
site map διαφημιστείτε στο eortologio.gr εικόνες για το site σας προσθέστε το εορτολόγιο στο site σας επικοινωνήστε μαζί μας
Jesus fish sign - Σήμα Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.
εγγραφείτε στο newsletter μαςclick for www eortologio gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - εορτολόγιο freebies
προσθέστε το εορτολόγιο στις σελίδες σας

click for www namedays gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - namedays freebies
add namedays to your pages

webmaster freebies : Εμφανίστε και εσείς στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Δείτε εδώ για λεπτομέρειες. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν χωρίς χρέωση ή άλλη υποχρέωσή σας !!!Συναξαριστής
17  Δεκεμβρίου

ΡΕΒΕΚΚΑ (*) (Ρεβέκκα, Μπέκυ, Ρεβεκκα, Μπεκυ)


ΑΓΙΑ ΡΕΒΕΚΚΑ

Κόρη του Βαθουήλ (Βεθουήλ, Γένεση 22:23). Το όνομα της μητέρας της δεν αναφέρεται. Παππούς της ήταν ο Ναχώρ και γιαγιά της η Μελχά. Ήταν αδερφή του Λάβαν, γυναίκα του Ισαάκ (Γένεση 25:20) και μητέρα του Ιακώβ και του Ησαύ. Αναφέρεται για πρώτη φορά στη γενεαλογία του Ναχώρ, αδερφού του Αβραάμ (Γένεση 22:20-24).

Η Ρεβέκκα βρισκόταν στη Χαρράν, ''την πόλη του Ναχώρ'' (Γένεση κεφ. 24), όταν ο Αβραάμ έστειλε το δούλο του Ελιέζερ να βρει νύφη για τον Ισαάκ. Η Ρεβέκκα αφού άκουσε τον Ελιέζερ αποφάσισε να παντρευτεί τον Ισαάκ. Ήταν όμορφη και ελκυστική. Αργότερα παρουσιάζεται φιλόδοξη και άπληστη, ο Ισαάκ όμως την αγαπούσε πολύ (Γένεση 24:67). Η Ρεβέκκα ήταν στείρα επί 20 χρόνια και απέκτησε παιδιά μόνο όταν ο Ισαάκ δεήθηκε στο Θεό. Ο Θεός της έδωσε δυο παιδιά τον Ησαύ και τον Ιακώβ (Γένεση 25:19-26, Ρωμαίους 9:10-12). Παρόλο που ήταν δίδυμοι, ο Ησαύ αναγνωρίστηκε ως ο πρωτότοκος.

Η Ρεβέκκα αγαπούσε περισσότερο τον Ιακώβ γι αυτό και σχεδίασε την παραπλάνηση του τυφλού τότε Ισαάκ ώστε αυτός σαν πατέρας να ευλογήσει τον Ιακώβ. Λίγο αργότερα έστειλε τον Ιακώβ στο σπίτι του Βαθουήλ για να αποφύγει την οργή του Ησαύ. Η Ρεβέκκα από τότε δεν τον ξαναείδε. Μετά από 20 χρόνια ο Ιακώβ επέστρεψε στη Χαναάν, όπου βρήκε τη μητέρα του νεκρή στον οικογενειακό τάφο, που ήταν μέσα σε σπηλιά στον αγρό Μαχπελάχ (Γένεσις 49:31).

Η ΡΕΒΕΚΚΑ ΚΑΙ Ο ΙΑΚΩΒ ΞΕΓΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΙΣΑΑΚ

Όταν ο Ισαάκ γέρασε, τα μάτια του αδυνάτισαν και δεν μπορούσε να βλέπει καθαρά. Φώναξε τον Ησαύ, το μεγαλύτερο γιο του, και του είπε:
''Παιδί μου''.
''Εδώ είμαι'', αποκρίθηκε ο Ησαύ.
''Ακου τώρα'', είπε ο Ισαάκ. ''Είμαι γέρος και δεν ξέρω την ημέρα του θανάτου μου. Πάρε τα όπλα σου και πήγαινε για κυνήγι. Αμα χτυπήσεις κάτι, φτιάξε μου καλό φαί και φέρε μου να φάω. Έτσι η ψυχή μου θα σ' ευλογήσει πριν πεθάνω''.

Η Ρεβέκκα, που ήταν εκεί κοντά, άκουσε τι είπε ο Ισαάκ στο γιο της. Ο Ησαύ ξεκίνησε αμέσως να πάει για κυνήγι, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα του.

Η Ρεβέκκα τότε έπιασε τον αγαπημένο της Ιακώβ και του είπε:
''Ακουσα τον πατέρα σου να λέει στον Ησαύ, τον αδερφό σου: φέρε μου κυνήγι, φτιάξε μου ένα όμορφο φαγητό και εγώ θα σ' ευλογήσω μπροστά στον Κύριο, πριν κλείσω για πάντα τα μάτια μου. Λοιπόν, παιδί μου, άκου τι θα σου πω και κάνε ό,τι θα σε προστάξω. Πήγαινε στο κοπάδι και πάρε δυο κατσικάκια τρυφερά και καλό καμωμένα, για να ετοιμάσω απ' αυτά στον πατέρα σου φαγητό σύμφωνα με το γούστο του. Και θα το πας εσύ στον πατέρα σου να το φάει και θα σ' ευλογήσει πριν πεθάνει''.

Της αποκρίνεται ο Ιακώβ:''Μα, μητέρα, ο Ησαύ είναι τριχωτός, ενώ το δικό μου δέρμα είναι λείο. Μπορεί λοιπόν ο πατέρας μου να με ψηλαφήσει, οπότε θα καταλάβει την απάτη. Τότε, αντί να μ' ευλογήσει, θα με καταραστεί''.

Αλλά η μητέρα του του αποκρίθηκε:
''Πάνω σε μένα ας είναι η κατάρα, παιδί μου. Μόνο, άκουσε με, φέρε τα κατσικάκια και γω θα ετοιμάσω φαγητό''.

Έτσι ο Ιακώβ πήγε και τα 'φερε στη μητέρα του και κείνη ετοίμασε ένα νόστιμο φαγητό, όπως άρεσε στον πατέρα του.
Κατόπι η Ρεβέκκα πήρε το καλό ρούχο του Ησαύ, που βρισκόταν φυλαγμένο στο σπίτι, και το φόρεσε στον Ιακώβ, το μικρότερο γιο της. Επίσης τύλιξε κομμάτια από την προβιά των κατσικιών στα χέρια και στο λαιμό του Ιακώβ.

Ύστερα του παράδωσε το φαγητό και το ψωμί και τον έμπασε στον πατέρα του.
''Πατέρα'', είπε με χαμηλή φωνή ο Ιακώβ, μπαίνοντας.
''Εδώ είμαι'', αποκρίθηκε ο Ισαάκ.
''Ποιος είσαι, παιδί μου;''
''Είμαι ο Ησαύ ο πρωτότοκος'', είπε τότε ο Ιακώβ στον πατέρα του. ''Έκανα όπως μου είπες. Σήκω να φας από το κυνήγι μου και ύστερα να μ' ευλογήσεις''.

Αλλά ο Ισαάκ παρατήρησε στο γιο του:
''Και πώς, παιδί μου, πέτυχες τόσο γρήγορα το κυνήγι;''
''Ο θεός μου το 'φερε μπροστά μου'', αποκρίθηκε ο Ιακώβ.
Αλλά ο Ισαάκ είπε ακόμα:
''Έλα κοντά μου, σε παρακαλώ, να σε αγγίξω και να καταλάβω έτσι ότι είσαι ο γιος μου ο Ησαύ''.
Ο Ιακώβ σίμωσε στον πατέρα του και ο Ισαάκ τον άγγιξε και είπε:
''Η φωνή είναι φωνή του Ιακώβ, αλλά τα χέρια είναι χέρια του Ησαύ''.
Δεν τον αναγνώρισε λοιπόν, γιατί τα χέρια του ήταν τριχωτά σαν τα χέρια του αδερφού του Ησαύ. Έτσι τον ευλόγησε.

Αλλά άλλη μια φορά του είπε:
''Είσαι αλήθεια ο γιος μου ο Ησαύ;''
''Ναι, είμαι'', αποκρίθηκε ο Ιακώβ.

Τότε ο Ισαάκ τον πρόσταξε να του φέρει κοντά το φαγητό, που το θαρρούσε κυνήγι του Ησαύ.
Ο Ιακώβ συμμορφώθηκε με την προσταγή του και ο γέρος πατέρας του άρχισε να τρώει με πολλή όρεξη. Του 'φερε και κρασί και ήπιε.

Ύστερα ο Ισαάκ είπε:
''Τώρα, έλα εδώ, παιδί μου και φίλησε με''.
Ο Ιακώβ πήγε κοντά του και ο πατέρας του τον φίλησε. Ο Ισαάκ οσφράνθηκε το ρούχο του και τον ευλόγησε, λέγοντας:
''Να, η ευωδιά του γιου μου, σαν ευωδιά είναι χωραφιού, που ο Κύριος το ευλόγησε!
Ας σον δώσει ο θεός απ' τη δροσιά τ' ουρανού κι απ' τη φύτρα της γης και πλήθος στάρι και κρασί. Κι ας σε δουλεύουν έθνη κι ας σε προσκυνούν άρχοντες.
Και να 'σαι αφέντης του αδερφού σου και θα σε προσκυνήσουν οι γιοι του πατέρα σου. Όποιος σε καταριέται, καταραμένος να 'ναι κι ευλογημένος όποιος σ' ευλογεί!''

Μόλις ο Ισαάκ τελείωσε την ευλογία του Ιακώβ και βγήκε ο Ιακώβ από τον πατέρα του, να σου ο Ησαύ, που γύρισε από το κυνήγι του. Έφτιαξε και αυτός ένα νόστιμο φαγητό και το 'φερε του πατέρα του.

''Πατέρα μου'', είπε, ''σήκω να φας από το κυνήγι του γιου σου και να με ευλογήσεις''.
Εκείνος τον ρώτησε:
''Ποιος είσαι;''
''Είμαι ο γιος σου ο πρωτότοκος, ο Ησαύ''.

Ο Ισαάκ έμεινε με ανοικτό στόμα, από την έκπληξη.
''Και ποιος λοιπόν ήταν εκείνος'', είπε, ''που μου ετοίμασε κυνήγι και μου 'φερε να φάω και έτσι πήρε την ευλογία μου πριν από σένα;''
τέλος παράθεσης


- το (*) δείχνει κινητή εορτή - δείτε εδώ για επεξήγηση υπολογισμού καθώς και για να επιλέξτε το έτος για να δείτε την νέα ημερομηνία των Ορθόδοξων κινητών εορτών, του Ορθόδοξου Πάσχα και άλλων σταθερών εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κλπ).

- το (1), (2), (3) κλπ δείχνει ότι για το ίδιο όνομα υπάρχουν γιορτές και σε άλλες ημερομηνίες. Δεν έχει καμία σημασία ως προς την σημαντικότητα του Αγίου.

- τα ονόματα που δεν έχουν γνωστή ημερομηνία γιορτής και τα αναφέρουμε σαν "δεν γιορτάζει", σύμφωνα με τα δεδομένα του Ορθόδοξου Εορτολογίου γιορτάζουν των Αγίων Πάντων που είναι κινητή γιορτή. Δείτε εδώ

Το παρόν εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερα από 3800 Ελληνικά ονόματα και είναι το πληρέστερο Ελληνικό εορτολόγιο που υπάρχει σήμερα στο internet. Από τα ονόματα αυτά : τα 2800 ονόματα (750 πρωτογενή και 2085 παράγωγα και υποκοριστικά τους) σύμφωνα με τους Ορθόδοξους Συναξαριστές έχουν γνωστή ημερομηνία εορτής και τα 980 επιπλέον ονόματα δυστυχώς δεν γιορτάζουν δηλαδή η ημερομηνία γιορτής τους δεν έχει καταχωρηθεί στους Ορθόδοξους Συναξαριστές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος Αγιος ή Αγία που κάποτε έφερε το όνομα αυτό. Η έρευνα συνεχίζεται.

Πολύ σύντομα, σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, θα προσθέσουμε επιπλέον 28000 Ελληνικά ονόματα όπως έχουν καταγραφεί μετά από επίπονη και πολύχρονη εργασία από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε ξεχωριστό αρχείο έχουμε επίσης περιλάβει 65 ημέρες όπου γιορτάζονται ειδικά γεγονότα όπως πχ. Ημέρα της Μητέρας, Ημέρα του Πατέρα κλπ.

Εάν διαπιστώσετε κάποιο λάθος ή κρίνετε ότι πρέπει να εισάγουμε κάποιο επιπλέον όνομα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Τα ονόματα τα έχουμε εισαγάγει με κεφαλαία και με πεζά (τονισμένα αλλά και χωρίς τόνο) ώστε να διευκολύνεται η αποδελτίωσή τους και συνεπώς η αναζήτησή τους από τις μηχανές αναζήτησης. Αλλες λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

Θέλουμε να έχετε υπ'όψη ότι (χωρίς χρέωσή σας ή άλλη υποχρέωσή σας) μπορείτε και εσείς αυτόματα να εμφανίζετε στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Για την επιλογή εμφάνισης στο site σας (χρώματα κλπ) δείτε εδώ !!!

Αγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα


Copyright © www.eortologio.gr All Rights Reserved.

εγγραφείτε στο newsletter μας

λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

click here to go to www eortologio gr - εορτολόγιο home page

Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.com

Valid HTML 4.01 Transitional